Senyalització d’elements patrimonials a Quart de Poblet

Hui és un dia fred, una onada de vent polar recorre la península. Tanmateix, el sol ens acompanya i hem eixit a rodar pel poble per vore i llegir la nova senyalització d’elements patrimonials, que la regidoria de Turisme de Quart de Poblet ha instal·lat en estos dies.

Després de recòrrer el centre històric hem localitzat 3 faristols, que ubicats en llocs visibles, senyalitzen: el BIC de la Cisterna d’origen andalusí, el BRL de l’església de la Puríssima o el refugi antiaeri de la plaça de la Creu i l’antic “castell” de la senyoria de Poblet a l’actual col·legi Betània (plaça del castell).

El contingut de la senyalística combina part gràfica i escrita, oferint una sintètica referència al immoble pertinent. A més, un codi QR permet ampliar informació al respecte en estar enllaçat a una pàgina web municipal on s’hi donen més detalls.

El nostre passeig ha continuat pel riu Túria, que esdevé pulmó del nostre patrimoni natural i cultural. I ha finalitzat al parc de Sant Onofre, on un altre senyal marca la rellevància de l’ermita i de la nostra festa més representativa: La Passejà.

Algunes persones ja parlem de que és mer “postureig” per part del consistori. Que el potencial turístic de Quart és nul o de què els senyals duraran fins que els jovenets els destrossen.

Per la nostra part, tot i assumir les limitacions i mancanses que hi ha al nostre poble (no tant en possibles recursos sinó en dotacions econòmiques i tècniques) donem la benvinguda a la iniciativa de l’Ajuntament. El patrimoni, la tradició i la història local són i han de ser un element clau en la socialització i en l’educació de la ciutadania. És necessari que la gent coneguem els pobles on vivim, que sapiguem reconèixer indrets, monuments i històries locals doncs, al cap i a la fi, allò que som en l’actualitat té, indubtablement, els seus arrels en el passat del nostre municipi.

Falta molt per fer, aquestes semblen les primeres passes. Òbviament considerem que hi ha altres llocs i elements a senyalitzar, però entenem que aquesta és una primera fase. També aprofitem per denunciar el vandalisme en parets i façanes de béns catalogats com a patrimoni municipal pateixen reiteradament. Això com la paupèrrima gestió d’alguns particulars i de les administracions pel que respecta a un patrimoni que necessita ser estudiat, documentat i valorat per tal de plantejar una estrategia de gestió i manteniment adient. Ens agradaria que la senyalització d’indrets siga punt de partida per a un millor i óptim manteniment i una posada en valor ambiciosa que permeta el gaudi de la ciutadania i per què no, de visitants d’altres llocs.

Tanmateix, el patrimoni és turisme però és i ha de ser molt més. El patrimoni conjumina esferes com la cultura, l’educació, la participació ciutadana o la gestió urbanística. És quelcom complex que exigeix una gestió interdisciplinar coordinada i total. En aquest sentit, la divulgació científica i la difusió didàctica del patrimoni i de la cultura és un repte que hem d’assumir els professionals i també les administracions. Així que d’una banda estem contents d’aquesta iniciativa i d’altra esperem que es consolide en projectes integrals a mig i llarg plaç, que facen de Quart un poble orgullòs i coneixedor del seu passat, la seua història i el seu patrimoni en totes les seues manifestacions.

Val a dir que una de les vies més exitoses de conservació i posada en valor del patrimoni és precisament fer que la gent el reconega com a propi i que, per tant, siga conscient de la seua naturalesa i de la seua potencialitat com a recurs no únicament turístic i econòmic sinó també sociocultural i educatiu.

La gent valora i conserva allò que estima;

estima allò que coneix i entén;

i coneix allò que li han ensenyat i explicat.

Estarem atents per veure què ens deparen aquestes noves propostes de l’Ajuntament en matèria patrimonial.  Com a punt de partida, reiterem ens sembla positiu.

QPHP

 

 

 

One response to “Senyalització d’elements patrimonials a Quart de Poblet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s