PRO QUART MILIARIUM: presentació de la iniciativa

Hui dia 29 de gener de 2015,  al saló de l’Ajuntament de Quart, és la presentació de la iniciativa histórica-ciutadana PRO QUART MILIARIUM.

Presentació Pro Quart Miliarium

Acte presentació Pro Quart Miliarium

Però encara no saps què és PRO QUART MILIARIUM? 

És una iniciativa ciutadana que té com a objectiu la col·locació d’un mil·liari en commemoració de l’origen de Quart i com a posada en valor de la nostra història passada, present i futura.

Quart és i ha sigut un municipi de pas, vertebrat pel camí històric que des de València es dirigia cap a l’interior peninsular. El primer indici històric del camí ens porta fins a època romana. La ciutat romana de Valentia es funda l’any 138 a.C. A partir d’aquest moment la vertebració del territori de l’Horta serà gestionat per la nova ciutat. La via romana, que es dirigia cap a ponent, jalonarà el futur terme municipal de Quart de Poblet. Precisament, la ubicació de la quarta pedra miliar, en aquesta via, donarà origen al nostre poble: QUART-QUARTUM.
L’anàlisi històrica de l’itinerari romà pren com a referència la plaça de l’Almòina i el traçat segueix l’antic camí pel carrer Quart i per Mislata per a entrar a Quart per la partida de l’Alitrà (Hospital Militar). Els 5926 metres que marcarien la quarta pedra miliar es localitzen a Quart a l’altura de la plaça de Valldecabres.

Què proposa PRO QUART MILIARIUM?

Els mil·liaris eren marcadors en forma de columna cilíndrica que es col·locaven en cada milla de les calçades romanes com a punts kilomètricos i informatius per als viatgers. Aquest iniciativa proposa la col·locació d’un mil·liario a Quart per a recordar l’origen històric del municipi. El lloc triat és el jardí de la Plaça de la Bàscula. Al costat d’una restitució en pedra del mil·liari, es col·locarà una inscripció commemorativa i s’enterrarà en el subsòl una caixa del temps amb el llistat de tots els mecenes que han sufragat la iniciativa, fotos de Quart, monedes de curs legal, els periòdics del dia, etc. amb la intenció que en el futur puguen conèixer la iniciativa.

COM PARTICIPAR?
La iniciativa se sufraga mitjançant el “Quartfounding”: micromecenatge a través de la compra de participacions individuals a 5 euros, que podeu adquirir posant en contacte amb nosaltres via email o comprant-les en la Casa de la Cultura de Quart (9:30-13:30h).

Tota la ciutadania de Quart i les associacions locals estan convidades a participar.

VAS A PERDRE’T L’OPORTUNITAT DE VIATJAR EN EL TEMPS I DE SER PART ACTIVA DE LA NOSTRA HISTÒRIA?

MÉS INFORMACIÓ I CONTACTE:

PRO QUART MILIARIUM email

PRO QUART MILIARIUM email

2 responses to “PRO QUART MILIARIUM: presentació de la iniciativa

  1. Retroenllaç: LA FESTA DEL MIL.LIARI DE QUART: 21 de juny 2015 | quart de poblet: història i patrimoni·

  2. Retroenllaç: El mil·liari de Quart | quart de poblet: història i patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s