PER ON VAM VINDRE?

Quart deu el seu primer nom al fet d’haver estat la quarta pedra mil·liar d’una via romana. Els autors locals coincideixen a afirmar que el vell pont també és d’origen romà. No sabem que va ser abans: si la quarta milla d’un camí, o un pont per anar a l’altre costat del Túria.

Estar al costat d’una via de pas ha suposat alguna desgràcia. A principis del segle XVIII, a la guerra de Successió, Quart va ser incendiada per oposar-se al trànsit de les tropes borbòniques. El riu també ha tingut rampells de protagonisme. El Túria ha experimentat més de 30 grans crescudes en els últims 700 anys. Moltes d’elles han estat catastròfiques per als béns i les persones. El vell pont romà ha d’haver estat destruït i reconstruït moltes vegades.

En els últims cent anys, Quart i els nostres veïns han quedat relativament fora de perill de la ira del Túria. Han hagut dues grans riuades: la de 1948 i la de 1957. Segons Coll Ferrer a la de 1957 el vell pont romà va quedar destruït. Però no sembla segons l’autoritat, que els danys fossin d’importància: “a Quart no hi va haver desgràcies personals”. Més aviat tal contrari, refereix que com a conseqüència de la riuada “va augmentar considerablement la població dels barris Porta i Sant Josep Obrer. Comença l’allau massiu d’immigrants i la industrialització a gran escala de Quart”.

No sabem que va ser abans, si la misèria o l’explotació. El que està clar és que l’aportació de plusvàlua de la mà d’obra immigrant va ser repartida sota els preceptes del franquisme, i per tant, distribuïda de manera molt desigual.

La Història s’explica referint factors socials, polítics o mediambientals. Però tracta de persones, siga en societat o siga individualment. En la Història es troba la nostra identitat personal, familiar, o de classe; i moltes idees per entendre el present, i millorar-lo.

El coneixement de la Història no té valor mercantil, però ajuda a comprendre per on vam vindre.

Pedro Gascón Sanmartín

quartdepoblethistoria.blogspot.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s