El Mural ceràmic d’Enrique Sanisidro

Normalment, presentem elements patrimonials simbòlics de Quart, ja coneguts i reclamats per la ciutadania. Però avui compartim amb vosaltres una història diferent que ens ha donat la oportunitat de conèixer i recuperar una obra d’art contemporània que romania visible però inèdita per a la gran majoria de nosaltres. Ens referim a un mural ceràmic d’Enrique Sanisidro, que s’ha hagut de desmuntar i documentar amb urgència per evitar el seu enderrocament en iniciar-se les obres d’ampliació de la carretera A-3 per part del Ministeri de Foment.

El mural ha sigut documentat i extret acuradament per personal municipal sota la direcció de l’arqueòleg Pau Vives Benedí i la coordinació d’iPAT Serveis Culturals (qui volem agrair la cessió d’algunes imatges i la seua col·laboració), i està sent estudiat i tractat per poder restaurar-lo. Segons ens ha informat el departament de Cultura de l’Ajuntament, el propi Sanisidro s’ha mostrat agraït i ha ofert la seua ajuda per a la consolidació del mural.

Qui és Sanisidro?

Nascut en 1950 a Riba-roja del Túria, Enrique Sanisidro és un dels artistes valencians contemporanis més destacats en el món de la ceràmica, desenvolupant també la seua obra en pintura i escultura.

Llicenciat en Belles Arts i format en el món de la ceràmica, també realitza tasques docents a l’Escola de Ceràmica de Manises i a la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de València, institucions de les quals ha sigut director i Vice-degà respectivament.

La seua trajectòria ha sigut reconeguda amb nombrosos premis com el 2n premi nacional de dibuix en la II Bienal de Belles Arts de Sant Carles de València; la menció al premi III Stuijts Memorial de la European Ceramic Society; la medalla d’or de La Roma al mèrit artístic en 2001 o l’Àmfora d’Or de la Ciutat de Manises en 2005, entre d’altres.

La seua obra s’ha exposat a llarg de la geografia nacional així com a Holanda, Nova York, Los Ángeles o Brusel·les. Entre els seus llençs destaquem “Línea roja”, “Algas”, “Fragments”, “El Temps”, “Círculo azul” o els seus quixots.

La seua obra escultòrica forma part dels nostres paisatges urbans com “Mediterráneo”, “Estrella” o “La Paz” (coneguda popularment a Manises com “la paloma”). També és autor del bust ceràmic de l’escriptor Enric Valor, de la sèrie “Goyescas” de Lladró o de l’escultura de Sant Joan Baptista de la Salle.

Entre els seus murals pictòrics i ceràmics destaquem ací el Mural que va realitzar per a Barnicolor (Quart de Poblet) a l’any 1985, encara que en té d’altres a Oslo (Noruega), Caracas (Venezuela), l’aeroport de Manises, la Ford d’Almussafes, a l’Escola de Ceràmica de Manises o la Conselleria de Treball de la Generalitat Valenciana.

On estava i com era el mural que s’ha recuperat?

Es tracta d’un mural de grans dimensions (11 metres de longitud per 4 metres d’altura), dividit en tres frisos formats per 911 peces ceràmiques: el frisos superior i inferior estan formats per 304 taulells plans de 30×30 i el fris central per 607 peces ceràmiques geomètriques i tridimesionals. Les peces són de xamota (fang cuit en pols) barrejada amb argila, que es cogueren a 1200 graus, i sobre les quals, s’aplicà la pàtina de color que cogué a 900º.

Originalment estava ubicat a l’entrada de la firma Barnicolor de Quart de Poblet (empresa avui desapareguda), ja que segons ha informat el propi Sanisidro, el mural va ser un treball que va realitzar per encàrrec del propietari de l’empresa. Va ser desmuntat i extret en març de 2013. 

El gran tamany del mural i una rigorosa composició ofereix a qui el contempla un univers geomètric que interactua amb la llum recreant sensacions i dimensions on els colors focalitzen la nostra mirada. L’obra representa una vista aèria del polígon i l’horta de Quart, on els colors predominants simbolitzen elements del paisatge: el color blau representa l’aigua del Túria i de la veïna mar Mediterrània, el roig és color de la terra, i tot dos interactuen amb el color blanc, els diferents plànols, profunditats i perspectives per construir amb la geometria de les formes una instantània d’un paisatge molt nostre i molt canviant.

L’obra crea un mosaic cromàtic de formes geomètriques que juguen a formar espais i buits. Els colors, les línies i el grafisme generen perspectives, microespais i geometries pensades, que ofereixen un ritme i unes “arquitectures” molt personals i característiques de l’obra d’aquest autor.

Què es farà ara amb el mural?

Afortunadament el treball d’extracció i desmuntatge ha seguit una metodologia precisa i ha comptat amb la supervisió i direcció d’un tècnic professional, raó per la qual la tasca d’estudi, consolidació i reinstal·lació del mural estan assegurades.

Tal i com varem comprovar in situ quan visitarem a Pau Vives durant la seua intervenció, el panell va ser cartografiat assignant a cada fris i cada peça un número currens per evitar que les peces es barrejaren o s’extraviaren. Posteriorment, cada una de les 911 peces va ser extreta manualment, siglada amb un número individual i finalment empaquetada i emmagatzemada acuradament. Actualment, el material s’està estudiant i tractant per iniciar la seua restauració. El mateix Sanisidro s’encarregarà de reproduir les escases peces que havien desaparegut i aquelles pitjor conservades.

L’ajuntament ens ha informat de què el mural es reubicarà a un altre emplaçament al municipi per tal de què tots el podem gaudir i contemplar. Al cap i a la fi és part de la història, el patrimoni i la cultura del nostre poble. Esperem que la reinstal·lació del mural no tarde molt en materialitzar-se.

Sens dubte l’art contemporani pot ser controvertit, especialment en el tema dels gustos. Hi haurà gent que no li agrade, que no l’entenga o que no compartisca el valor cultural que aquest mural representa; però si és pensa amb calma, no hi ha millor manera d’aprendre a apreciar l’art que oferir-lo com a part pública i quotidiana de la nostra vida, dels nostres carrers i dels nostres pobles.

Referències

http://www.enrique-sanisidro.com/
http://www.manises.es/manisesPublic/museo.html

 

Anuncis

8 responses to “El Mural ceràmic d’Enrique Sanisidro

  1. Esta historia le falta un poco más de realidad y humildad. Añado la verdad, ese mural fue visto por un Quartero que pasaba por la zona, ceramista y que sabe lo que cuesta hacer un mural de esas características y sabe toda la historia referente de ese mural y cuyo nombre debería aparecer, porque si no fuera por él, el mural estaría en los escombros. Paro la maquina que iba a derribarlo habló con el encargado de la obra y le dijo que no lo tirara y fue a informar a Dña Carmen la alcaldesa lo que iba a pasar si no actuaba rápido y menos mal que le hicieron caso a partir de ese momento desapareció nombre y como es de costumbre se apuntan todos a ser los protagonistas. Lamentable. Estos datos son la realidad y puedo demostrarlo.

    • Benvolgut Anònim, QPHP és un espai de participació obert. Nosaltres no tenim cap interès en ser protagonistes, només recopilem, documentem i compartim informació sobre la història i el patrimoni del nostre poble. No cal dir que si hi ha errades o matisos a allò que publiquem, només heu d’informar-nos i corregirem, ampliarem o subsanarem la informació. Així que estàs convidat/da a aportar la informació que consideres. Gràcies

  2. Excel·lent article xics. Molt bons tant la descripció com el relat.
    Seria de justicia felicitar una per una a totes les persones que han intervingut en aquest procés, però pense que el més important encara es felicitar-nos tots en general per evitar la pèrdua d’un element patrimonial i artístic tan important.

  3. A mi el que més m’agrada és que com sempre ens expliqueu les coses molt bé i amb molta claritat. La veritat és que tal qual ho contaven els diaris pareixia que havia sigut la pròpia alcaldesa la que s’havia posat a picar per traure-lo :-p gràcies QPHP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s