La fragilitat del patrimoni

No hi ha cap dubte que el patrimoni és un objecte sensible i delicat que mereix una protecció especial i al qual, la més mínima incidència el pot afectar i fer-lo desaparèixer.

En aquest sentit, ara fa pocs dies, l’habitatge situat a la Plaça de Valldecabres, número 4, va veure com una de les seues parets laterals s’enderrocava deixant al descobert part de l’estructura interior de la casa. Afortunadament, no es van haver de lamentar danys personals, ja que la casa fa un temps que no està habitada, i en aquell moment tampoc ningú passava prop. No és moment ara de buscar responsables (si és que hi ha); sinó de buscar solucions i intentar prevenir les possibles afectacions del nostre patrimoni per a que després no ens hàgem de lamentar.

La vivenda actual va ser construïda segurament a mitjans del segle XIX, tot i que és possible que la construcció tinga fases anteriors i que donada la seua ubicació, haja sigut reocupada durant segles. L’habitatge es troba a l’àrea de màxima protecció patrimonial municipal, corresponent a l’espai BIC de la Cisterna Àrab, encara que la casa individualment només consta de protecció de tipus ambiental. Actualment l’immoble pertany a la familia Coll, tot i que com comentàvem, fa un temps que està deshabitada. Els motius d’aquest enderrocament parcial de la casa nº 4 haurà de ser estudiat pels tècnics i perits, no obstant, sembla que el principal element d’afectació de la casa va ser l’enderrocament fortuït de la casa dels Clavaris, situada just al costat dret: el solar contigu, la humitat, i el delicat estat de conservació de la casa poden haver provocat aquest incident.

No és el primer cas en el que un element patrimonial es veu afectat de manera accidental, així la mateixa casa dels Clavaris es va esfondrar durant l’any 2009, tal i com va recollir la premsa en aquell moment. Hem de ser conscients que el nostre poble no pot presumir d’un gran patrimoni monumental i és per aquest fet, que hem de tenir una especial consideració per aquells elements patrimonials històrics i etnològics que ens resten. Al cap i a la fi, el nostre patrimoni és la nostra responsabilitat i és allò que ens defineix com a poble.Quan una casa cau hem de pensar si es podia haver fet alguna cosa per evitar-lo, no és qüestió de buscar un culpable, la qüestió és posar mesures i evitar que torne a passar. Amb la pèrdua d’aquestes cases del segle XVIII i XIX estem perdent l’èssencia històrica del nostre poble, les llars de les famílies i els espais privats que contenen tots els records, les memòries i els objectes del nostre passat, de la nostra història…

Anuncis

9 responses to “La fragilitat del patrimoni

  1. Retroenllaç: El patrimoni que s’esvaneix | quart de poblet: història i patrimoni·

  2. Per cert, no se si ocorre a la resta de cases del carrer, pero el desnivell entre la Plaça Valldecabres i el carreró és tan gran (encara que no ho parega) que la planta baixa está dividida en dos altures diferents, el mateix que ocorre a la Casa de la Cultura

  3. És la casa de la meua àvia i sempre ha estat en perfecte estat de conservació; abans que caiguera la casa dels clavaris ja l’havien visitat diversos arquitectes que així ho certificaren (apuntalaren el sostre perque era l’única part de la casa que van vore danyada) Tan prompte com caigué la casa veïna els arquitectes consideraren que la casa no corria cap perill, però que era convenient que els amos del solar dels clavaris reforçaren el mur que separa ambdues vivendes, cosa que mai va ocòrrer.

    I ho confirme, era (és) una de les cases mes boniques del poble, tota plena de rajoles pintades per l’artista que va viure a eixa mateixa casa just abans que els meus iaios, José i Concheta. També conserva el subterrani que, “segons la llegenda”, conecta amb la vella Cisterna i qui sap si amb la Torre de Paterna.

  4. Caurà el Molí del Real, on es barreja patrimoni històric, etnològic, industrial, cultural i econòmic i només ens quedarà sospirar: “haviem d’haber fet alguna cosa més…”.
    Cento Sancho

  5. que pena lo de estas casas! bueno, al menos no ha pillado a nadie… como siempre gracias por estos artículos tan ilustrativos y didácticos…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s