La Guerra Civil vista pels nens: dibuixos de la Colònia Escolar Villa Amparo

L’esdeveniment més traumàtic de tot conflicte bèl·lic és la seua repercusió en la població civil, i la guerra civil de 1936-1939 va ser la primera desfeta en què els combats no eren només un tema de militars i llunyans fronts de batalla, sinó que la població i les ciutats es van veure completament immerses en el desenvolupament del conflicte.

Un fet al que malauradament cada vegada estem més acostumats per les notícies actuals, són les imatges de població civil refugiada per culpa de qualsevol guerra. Durant la Guerra Civil, els avanços del front de batalla van fer que una gran part de la població es vera obligada a abandonar les seues llars i buscar zones més tranquil·les de la rereguarda on establir-se. D’aquesta manera, el Govern de la República es va veure obligat a evacuar la població civil de Madrid  a inicis de 1937 davant els atacs de l’exèrcit sublevat. Els principals protagonistes d’aquest esdeveniment van ser els xiquets, que van ser separats de les seues famílies i traslladats a Catalunya, València i Múrcia, amb l’objectiu d’allunyar-los el màxim possible de les zones de conflicte.

El recurs utilitzat pel comitè d’evacuació i el Ministeri d’Instrucció Pública va ser la creació de colònies infantils on els xiquets no només estaven lluny de la guerra, sinó que a més se’ls oferia la millor educació possible i unes bones condicions sanitàries i higièniques. En un primer moment, van ser famílies qui van acollir en sa casa a xiquets refugiats com si foren un membre més de la família, però l’allargament del conflicte va fer necessària la creació d’un sistema de colònies fixes ubicades en edificis abandonats o requisats pels consells locals i habilitats per la Delegació per acollir els alumnes. A partir d’uns dibuixos a mà realitzats per alguns d’aquests xiquets sabem de l’existència a Quart d’una d’aquestes colònies, la Colònia Escolar de Villa Amparo, que forma part de l’estudi i la investigació que QPHP desenvolupa en l’actualitat sobre la guerra civil.

Els dibuixos corresponen a nens entre 6 i 14 anys, i tots van ser realitzats durant l’any 1937. Es divideixen en dues temàtiques principals: per una part el dibuix del natural, on es posaven a disposició dels alumnes objectes que havien de reproduir; i per altra part els dibuixos que representen escenes de la guerra, de la seua ciutat bombardejada o de la vida en la colònia. Aquests dibuixos mostren una gran càrrega ideològica i antifeixista, i es poden observar una sèrie de temes que es repeteixen de manera constant, degut a que molts d’aquests motius eren escollits pels mestres de les colònies, i els alumnes interpretaven lliurement aquest tema.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El valor d’aquests dibuixos avui en dia és molt gran, no només perquè ens dóna a conéixer l’existència de la Colònia Escolar de Quart de Poblet i el nom d’alguns dels seus alumnes, sinó perquè ens permeten apreciar la visió que tenien els infants de la guerra que estaven patint. Són uns dibuixos plens de força i d’expressió, retrats immillorables de l’angoixa i les penalitats de la guerra.

Bibliografia:

Escrivà, C., Maestre, R. (2011), De las negras bombas a las doradas naranjas. Colonias escolares 1936-1939, L’Eixam Edicions, Tavernes Blanques.

Escrivà, C., Maestre, R. (2011), Els horts solidaris. Les colònies escolars de Picanya 1937-1939, Ajuntament de Picanya, Picanya.

“They still draw picture” Mandeville Special Collections Library, University of California, San Diego (UCSD).

Nota: Les imatges pertanyen a la Biblioteca del Pavelló de la República i la UCSD, i tant els drets com el copyright són d’aquestes institucions que són els dipositaris legals.

7 responses to “La Guerra Civil vista pels nens: dibuixos de la Colònia Escolar Villa Amparo

  1. Retroenllaç: Infància evacuada: La colònia escolar de Villa Amparo i els xiquets de Madrid | quart de poblet: història i patrimoni·

  2. Retroenllaç: EXPOSICIÓ: «La colònia escolar Villa Amparo» | quart de poblet: història i patrimoni·

  3. Gracias por el articulo, pero me gustaria saber si teneis localizada geograficamente esta colonia de Villa Amparo en Quart, si se conserva la casa o ha desaparecido etc..

    • Hola Javi, gràcies a tu pel teu interés. Estem treballant eixe tema i altres referits a la guerra civil des de fa temps, i de moment no podem concretar res perquè la investigació encara està en curs. Si no passa res, a final d’any estarà completada… De tota manera, si vols qualsevol cosa millor escriu un email a qphp.info@gmail.com

  4. Con los primeros bombardeos fascistas a ciudades leales a la República, el Gobierno y organizaciones antifascistas iniciaron solidariamente la evacuación de la población más inocente e indefensa, mujeres, ancianos y niños, a la retaguardia republicana. La infancia fue atendida como nunca se había hecho en ningún conflicto bélico y como nunca asistida mundialmente, después de la guerra de España, hasta la actualidad.En septiembre de 1937, en la zona leal, en Régimen Familiar había 406 Colonias con 33.121 infantes y 159 Colonias colectivas con 12.027 niños y niñas.En agosto de 1938 había 310 Colonias colectivas, que atendían a más de 23.000 colonos.En noviembre de 1938 el total general de niños y niñas evacuados al extranjero era de 31.004.En diciembre de 1938 la cifra de niños y niñas residentes en la zona republicana ascendía a 3.715.000.
    Lo que serían unas vacaciones en Colonias, hogar y escuela, permanentes que se prolongaron hasta el final de la guerra. Luego, todo fue peor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s