La Guerra de la Independència al Pla de Quart

Imatge conservada a la Cartoteca de l’Arxiu Cartogràfic del Centre Geogràfic de l’Exèrcit, Biblioteca Virtual del Ministeri de Defensa, Madrid.

Imatge conservada a la Cartoteca de l’Arxiu Cartogràfic del Centre Geogràfic de l’Exèrcit, Biblioteca Virtual del Ministeri de Defensa, Madrid.

Fent recerca sobre documentació antiga de Quart de Poblet hem trobat aquest croquis de les posicions de les tropes espanyoles en el setge de València. Ens remuntem al mes de desembre de 1811, després de la derrota de les tropes espanyoles en la batalla de Sagunt del 25 d’octubre, les tropes franceses comandades pel Mariscal Suchet avancen sense resistència cap a València. Les tropes del Capità General de les tropes espanyoles, Joaquín Blake es disposen a la riba dreta del Guadalaviar (riu Túria) per tal defensar els accessos a València des del nord. El propi riu, juntament amb les seues séquies constituïen una bona defensa natural, d’ací que es decidira fortificar aquests punts.

La població de Quart, i per extensió, el pla de Quart van ser escenari novament dels enfrontament bèl·lics de la Guerra de la Independència o Guerra del Francès, després de la batalla/combat de Sant Onofre de 1808. En aquest moment, com es pot apreciar al croquis, es crea una línea defensiva entre Manises i Quart, seguint el curs de la séquia de Quart, comandada per les tropes del General Obispo; mentre que, com va passar a la batalla de Sant Onofre, l’ermita va ser de nou escenari privilegiat dels combats i va ser el lloc escollit per col·locar les tropes del General Villacampa. L’altre punt principal va ser el pont, ja que és històricament el pas principal del riu i d’ací que fóra un dels elements més ben protegits, amb la col·locació de quatre línies defensives dirigides pel General Mahy.

Tal i com recull el llibre “Sucesos de Valencia” (1820): “5600 hombres inexpertos y mal armados, 1000 soldados veteranos con tres cañones y 100 caballos al mando del Brigadier D. José Caro pelean en campo abierto con el ejército del MAriscal Moncey, compuesto de 12000 infantes, 1800 caballos y 18 piezas de artillerías”; era la coneguda com Batalla/Combat de San Onofre.

Les paraules del propi Mariscal Suchet a les seues memòries mostren la importància estratègica del poble de Quart en la defensa de València:

En el punt on es comencen a ramificar [les séquies] i se separen de la font comuna [el riu Túria] a una llegua i mitja de Valencia, es troba la ciutat de Manises. Havia estat fortificada i va esdevenir pels atrinxeraments que l’envoltaven, juntament amb el poble de Quart i l’ermita de Sant Onofre, el cap de totes les obres defensives de Valencia” (traducció de l’original francés Mémoires du maréchal Suchet, París, 1828,vol. II, pàg. 206).

Al tractar-se d’un croquis, el plànol no té la definició cartogràfica del plànol de València de Suchet, però pels seus interessos defensius defineix perfectament el traçat de les séquies de Quart, Benáger i Mislata, així com els seus respectius braços, així com els diversos camins que comunicaven Quart amb Manises, Aldaia, Alaquàs, Xirivella i Mislata. Constitueix, per tant, un document únic per conéixer l’estructuració històrica dels camins al pla de Quart.

Referències:

  • Sucesos de Valencia: desde el día 23 de mayo hasta el 28 de junio del año 1808. Editorial Roig Impresores, D.L. 1996. Reproducció facsímil de la edició de Salvador Faulí, 1810.
 
Anuncis

2 responses to “La Guerra de la Independència al Pla de Quart

  1. Retroenllaç: Senyalització d’elements patrimonials a Quart de Poblet | quart de poblet: història i patrimoni·

  2. Retroenllaç: QUART DE POBLET ALS MAPES HISTÒRICS | quart de poblet: història i patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s