A propòsit d’uns materials romans (II)

Reprenent el fil que haviem deixat obert a un article previ sobre uns materials romans dipositats a la Casa de la Cultura…

Detall opus signinum Quart

Després de preguntar molt, únicament poguerem concloure, gràcies a la informació que ens facilità Vicen Martorell, que el material havia sigut dipositat per algú a la Casa de la Cultura i que havia sigut localitzat dintre d’una caixeta a un armari de la caseta del Molí de Vila mentre es feien les obres de remodelació de l’Auditori a mitjans dels anys 1990. Malauradament, amb eixa informació a data d’avui és impossible aprofundir més en la identificació del jaciment, perquè en ser material descontextualitzat podria vindre de qualsevol lloc (una caseta al terme municipal de Xiva, la ribera del riu Túria, l’hort del Molí de Vila o qualsevol altre indret que puguem imaginar).
Alguns pensaran que ja hem esbrinat prou en poder deduir a partir de 5 fragments que estem davant de material romà de finals del s. II – principis del s.I aC. El problema és que nosaltres som (i hem de ser) més exigents, ja que d’haver sigut un jaciment localitzat in situ, haguerem tingut la possibilitat d’estudiar l’indret, el seu entorn, les estructures que pogueren romandre, etc. I reconstruir, així, amb molt més detall la vida en eixe moment del nostre passat.

Aquestes situacions, quan es passa de l’eufòria del descobriment a la impotència de no poder fer res més, són certament decepcionants. En el cas del patrimoni arqueològic aquestes sensacions són més comunes del que ens agradaria, donat que sovint ens trobem amb materials descontextualitzats. Cal deixar palès que

Qualsevol objecte perd part del seu valor històric en ser extret del context al qual pertany, ja que s’anul·la la possibilitat d’aprofundir en el seu estudi i anàlisi. La seua força com a clau per accedir al passat, per poder obrir eixa porta que ens transporta segles enrere, queda reduïda a la cosificació, a la materialitat i a la vanalitat de ser coses antigues, boniques i exòtiques… Les coses tenen sentit en el seu context, en el seu entorn i com a part del sistema al que pertanyen.

D’una altra banda, també és essencial si volen extraure el màxim profit a la informació que ens poden aportar les restes patrimonials (ja siguen històriques o arqueològiques, mobles o immobles, materials o immaterials) que, sempre que es fa una troballa, es duga a terme un treball de documentació exhaustiu tant escrit com gràfic, que permeta saber què és, on ha aparegut, i qualsevol altra informació complementària que puga ser útil per al seu estudi i coneixement posterior.

Cal tenir present que el patrimoni és de tots, i per tant, és obligació i deure de tots protegir-lo, conservar-lo i tenir consciència de què la seua gestió demana i exigeix uns protocols que s’han de respectar.

Sovint és el desconeixement dels mateixos i de la legislació vigent, així com el desinterès, el que impedeix un adecuat procediment de gestió i documentació. I per tant, és igualment important que tant els professionals com les administracions fem públiques aquestes necessitats mitjançant activitats de difusió i conscienciació ciutadana.

 L’aproximació històrica al passat dels nostres pobles, especialment quan no comptem amb fonts escrites, com el cas que ens ocupa, requereix de l’arqueologia per reconstruir eixe passat. Els objectes, els paisatges, els documents esdeven les peçes d’un fràgil trencaclosques, el qual queda incomplet quan manca alguna de les seues parts. Per evitar la pèrdua d’aquestes peces que sovint aparèixen fragmentades i capritxosament dispersades, hem d’educar i potenciar en la gent la sensibilitat i l’interés d’entrendre i respectar el patrimoni com una cosa de tots, com un recurs bàsic en les societats actuals tant social, cultural com turístic i econòmic.

Anuncis

One response to “A propòsit d’uns materials romans (II)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s